Vitaminer og mineraler er meget oppe i tiden, men har man som idrætsudøver brug for mere end ”normale” mennesker?
Der er ingen tvivl om at det er vigtigt at få nok vitaminer og mineraler. Vitaminerne kan opdeles i hhv. vand- og fedt-opløselige. De fedt-opløselige bliver oplagret og opløst i fedtvævet (vitamin E) eller fedtceller leveren (A, D og K) og de vandopløselige lagret i væsken, rundt om i kroppen. Da nogle af vitaminerne er fedtopløselige, er det ligeledes også vigtigt at indtage fedt nok således at de kan blive transporteret og lagret rundt i kroppen.
Det findes guides for dagligt anbefalet indtag, men også for minimums- og maksimale værdier. Det kan have helbredsmæssige konsekvenser, hvis man både indtager for meget men også hvis man får for lidt. Vitaminerne og mineralerne har en større betydning, end man umiddelbart måske tror. De er med til at sørge for, at hele kroppen fungerer dvs. de sørger for at man kan holde en normal hjerterytme, at hormonerne fungerer normalt, optagelsen af energi og i det hele taget energi-metabolismen, for blot at nævne nogle få af de roller de spiller i kroppen.
Spiser man bare nogenlunde varieret, så bør dette ikke være tilfældet. Ved et indtag på over 12,000 kilojoule (ca. 3000 kcal) er chancen for at få for lidt meget lille. Men indtager men under 8,000 kJ (ca. 2000 kcal.) bør man være opmærksom på sit indtag.
Men for at vende tilbage til spørgsmålet om sportsfolk behøver flere vitaminer eller mineraler.
Umiddelbart behøver folk der dyrker fysisk aktivitet ikke en større mængde af vitaminer og mineraler. Man skal dog være opmærksom på om man er mere træt/uoplagt end normalt og er der ikke umiddelbart nogen god logisk forklaring på dette kan det skyldes et for lille indtag. Da de fleste spiser kød dagligt er indtagelsen af Jern for de fleste mænd ikke noget problem. Men er man vegetar eller kvinde, skal man være specielt opmærksom på om man får Jern nok (da dette ofte ikke er tilfældet). Hvis man får for lidt Jern, kan det give en negativ påvirkning på ens fysiske præstationsevne. Og nej, det forbedrer ikke præstationen så at indtage store mængder jern…
Så derfor må anbefalingen lyde: Drop vitaminpillen og spis noget rigtig, men varieret mad! – og så masser af frugt og grøntsager (som mor ville sige det…)! Meeen, hold for øje at der er forskel på vitaminer og mineraler og så elektrolytter! Dem vil vi kommer til at beskæftige os med en anden god gang!
Daniel Nykvist Larsen: Bachelor in Sports and Health.
Instagram: (LINK)
Referencer
Deakin, V. (2006). Measuring nutritional status of athletes: clinical and research perspectives. I L. D. Burke, Clinical Sports Nutrition 3. edition (s. 30-47). McGraw-Hill Medical.
McArdle, W. D. (2015). Exercise Physiology. Philadelphia: Spi Global.
Ny Nordiske Anbefalinger 2012
Vi bruger dit navn og kommentar til at vise offentligt på vores website. Din e-mail er for at sikre, at forfatteren af dette indlæg har mulighed for at komme i kontakt med dig Vi lover at passe på dine data og holde dem sikret.