Proteinberigelse

Protein til ældre er vigtigt, for at holde den ældre sund og rask så længe som muligt. Dette kan gøres ved, at tilføre kosten en øget mængde protein for derved, at optimere næringssammensætningen i måltidet uden at ændre på størrelsen af retten.

I takt med alderen oplever flere ældre en mindre appetit, hvilket gør det ideelt at tilføre protein til ældre via pulverform i den daglige kost, så de stadig opnår de anbefalede macroværdier.

Behovet for protein til ældre stiger i takt med alderen, da man så småt fra ca. 50 års alderen begynder at miste muskelmasse. Dette tab kan dog mindskes ved, at dyrke regelmæssigt motion samt, at indtage en øget mængde protein i den daglige kost, så kroppen har de bedst mulige forudsætninger for, at bibeholde muskelmassen og livsglæden.

Kroppen er ikke i stand til at lagre protein ligesom fedt eksempelvis lagres som fedtdepoter. Derfor bør en småtspisende ældre indtage en moderat mængde protein gennem alle dagens måltider. Det behøver hverken være tidskrævende eller svært, at proteinberige måltiderne, og det behøver heller ikke resultere i  større portioner  - der kan nemlig blot tilføres en passende mængde proteinpulver til den normale kost for at øge nærringssammetsænningen.

 

Protein til ældre i form af proteinpulver

Vores proteinpulver kommer fra to forskellige kilder nemlig valle -og okseprotein. Valleprotein er mælkeprotein, som gør det perfekt til proteinberigelse af diverse forskellige mælkeprodukter. Valleprotein findes i vores proteinpulver Prolacin.

Vores ATPRO 200 proteinpulver er udvundet fra okseproteiner, og er letopløseligt i alle forskellige retter og drikke kolde såvel som varme. Smagen er neutral og konsistensen er næsten glasklar, hvilket gør den ikke skiller sig ud i retten.

 

ATPRO 200 proteinpulver

Vores ATPRO 200 proteinpulver mangler blot aminosyreprofilen tryptophan for at være en komplet essentiel aminosyreprofil. Denne aminosyre skal derfor tilføres fra den øvrige kost, hvilket også ofte er tilfældet da pulveret bør kombineres med allerede eksisterende måltider. Aminosyren tryphtophan indtages normaltvist i fødevarer såsom mælkeprodukter, fjerkræ og græskarkerner.

ATPRO 200 er både fryse -og kogestabil. Der kan eventuelt findes inspiration til opskrifter med dette proteinpulver i vores opskriftsfolder "Lige til".

Ved varm fremstilling med opkog: 

ATPRO 200 koges op sammen med rettens øvrige ingredienser. Anvendes til f.eks. frugt- og grøntsagssupper, øllebrød, kartoffelmos, sauce, havregrød m.m.

Ved kold fremstilling uden opkog:

Ca. 7 g ATPRO 200 pr. dl. Ved anvendelse uden opkog, drysses pulveret under piskning direkte i de kolde og varme retter/drikke. Kolde drikke bør henstå i ca. 5 minutter inden servering.

Protura proteinpulver med kulhydrat

Dette pulver indeholder valle -og okseprotein, samt maltodextrin i form af let fordøjelig majsstivelse. Da dette pulver indeholder både valle -og okseprotein er den essentielle aminosyreprofil komplet. Derudover tilføre maltodextrinen en energitæthed i måltiden, som kan være ideelt for en småtspisende.

Protura pulveret kan anvendes både i kolde -og varme retter/drikke, da det både er koge -og frysestabil, samt let opløseligt. Protura har en nautral smag, og er glasklar i udseendet, så den ikke ændre udseende eller smag i det oprindelige måltid.

Dosering af Protura:

5-10 g ProTura drysses i 1-1.5 dl væske under omrøring.

Dosering er afhængig af smag fra de øvrige ingredienser i retten/drikkevaren.

I kolde væsker b'r produktet henstå i et par minutter, hvorefter der røres rundt.

ATPRO KLAR proteinpulver med kulhydrat

Dette pulver indeholder en kombination af ATPRO 200 proteinpulver med valleprotein, samt kulhydratet maltodextrin. Maltodextrinen er udvundet på majsstivelse, hvilket gør det både let opløseligt -og fordøjeligt samtidig med, at det øger energitætheden i måltidet.

Fordelingen er 1:1, hvilket vil sige at dette pulver også mangler aminosyreprofilen tryptofan ligesom ATPRO 200. Pulveret bør dog som udgangspunkt opblandes i enten forskellige retter eller drikke for at opnå en komplet essentiel aminosyreprofil.

Ved både varm og kold fremstilling: 

8-10 g Atpro Klar pr. dl kold eller varm ret/drik. Ovenstående dosering er vejledende, da der altid skal tages hensyn til smagen.

Prolacin proteinpulver

Prolacin proteinpulveret er fremstillet på valleprotein, hvilket giver en komplet essentiel aminosyreprofil for proteinet. Pulveret giver et klart udseende ved opløsning, er kogestabil og er let opløseligt i alle kolde og varme retter/drikke.

Generelt kan vores Prolacin proteinpulver tilsættes i mængder fra 3-8%. Da Prolacin er fremstillet på basis af mælk, kan den give en let bitter eftersmag. Derfor er den tilsatte mængde meget afhængig af, hvilket produkt der arbejdes med

Ved varm fremstilling med opkog:

50 ml vand koges og tilsættes 25 g Prolacin under omrøring/piskning.

Ved kold fremstilling uden opkog: 

100 ml vand tilsættes 25 g Prolacin under omrøring/piskning. Lad det færdige produkt hvile i 5 minutter.

Det færdige proteinkoncentrat kan tilsættes kolde og varme supper, saftdrikke, kartoffelmos, desserter, is m.m.