• Fri fragt over 300 kr
  • Hurtig Levering 1-3 dage
  • Dansk virksomhed 27 års erfaring
Brug for hjælp? Ring 70 21 30 33

Dysfagi

Synkebesvær også kaldet dysfagi ses ofte som et følgeproblem af en neurologisk sygdom såsom parkinson, alzheimers eller ALS. Det kan dog også forekomme efter tilfælde af apopleksi, som enten kan være en blodprop i hjernen eller en hjerneblødning der har medført hel -eller halvsides lammelse, hvor tygge-/synke muskulaturen ikke kan kontrolleres optimalt. 

Kost til tygge-/synkebesvær 

Patienter med tygge -og synkebesvær bør indtage kost med en modificeret konsistent, såsom enten blød kost, gratin kost eller cremet kost. Dette kan skabes ved at tilføre Toft Cares fortykningsmidler fra Attylet-serien i madlavningen. 
 
Fortrykningsmiddelserien til synkebesvær indeholder Attylet classic og Attylet PLUS, som er en forbedring af den classiske udgave efter feed-back fra vores kunder. 
 
Fortykningsmidlet Attylet kan anvendes til fortykning af mad -og drikkevare. Attylet kan bruges i alle former for væske såsom saft, juice, mælk etc. og i diverse puréer såsom purerede supper, grøntsager eller frugter. Ligeledes kan det anvendes i kolde -og varme drikke -og retter, da det både tåler opvarmning og nedfrysning. 

Dosering af Attylet til synkebesvær 

Doseringen af fortykningsmidlet afhænger både af produkt og den ønskede konsistens, men 1-2 spsk. fortykningsmiddel til 1 dl væske vil oftest være passende. Til puré er doseringen lidt mindre: ca. ½ - 1½ spsk. til 1 dl puré. Kommes Attylet i varme væsker skal der tilsættes lidt mere Attylet end hvis det anvendes i kolde væsker. 

 

Attylet classic til synkebesvær 

Attylet classic fortykningsmidlet anvendes oftest, når der er behov for en tykkere konsisten af drikkevarer og retter. Attylet drysses blot i det ønskede produkt under omrøring indtil den ønskede konsistens er opnået.

 

Dette fortykningsmiddel har dog ikke amylaseresistente egenskaber, hvilket vil sige at spyt er i stand til at nedbryde maden. Derfor bør Attylet classic ikke anvendes til patienter med markant synkebesvær. 

 

Dosering:

4 - 9 g pr. 100 ml

Væsker ca. 1 - 2 spsk. pr. 100 ml

Puréer ca. 1 spsk. pr. 100 ml

 

 

 

Attylet PLUS til synkebesvær 

Attylet PLUS er fortykningsmidlet, som er blevet forbedret ud fra feed-back i samarbejde med vores kunder. Derfor har dette fortykningsmiddel amylaseresistente egenskaber som betyder, at den fortyknede væske eller mad opretholder sin konsistens i munden, da den ikke kan nedbrydes af spyt. Dette gør det derfor ideelt for patienter med markant synkebesvær.

 

Fordelene ved at anvende Attylet PLUS til patienter med synkebesvær er, at pulveret ikke påvirker udseendet eller smagen af den oprindelige fødevarer samt, at det er let opløseligt i diverse forskellige mad -og drikkevarer, men til gengæld ikke let opløseligt i forhold til spyt. Derved sikre man patienten mod fejlsynkning. 

 

Dosering pr. 150 ml:

1 strøgen måleske ATTYLET PLUS = 5 ml svarende til 2 g fortykningsmiddel. 

 

Forslag på doseringsmængder: 

1. Ved kaffe, the, saft, juice, vin,drikkeboullion/ klarsuppe m.m.

Kakaokon-sistens ca.: ½-1 måleske

Sirupskon- sistens ca.: 1-1½ måleske

Gelékon- sistens ca.: 2-2½ måleske

 

2. Sødmælk, kakao m.m.

Kakaokon-sistens ca.: 0-½ måleskeer

Sirupskon- sistens ca.: 1-1½ måleskeer

Gelékon- sistens ca.: 1½-2 måleskeer

 

3. Koldskål, drikkeyoghurt, kærnemælk, legerede supper m.m.

Kakaokon-sistens ca.: 0 måleskeer

Sirupskon- sistens ca.: ½-2 måleskeer

Gelékon- sistens ca.: 1-1½ måleskeer

 

4. Yoghurt, ymer m.m.

Kakaokon-sistens ca.: 0 måleskeer

Sirupskon- sistens ca.: 0-½ måleskeer

Gelékon- sistens ca.: ½-1 måleskeer

 

Kost i dagligdagen

Men hvad kan du gøre, hvis du får et familiemedlem hjem, der lider af dysfagi? På sygehuset vil det være undersøgt og bestemt, hvilken konsistens mad familiemedlemmet kan håndtere. Samtidig er det også undersøgt, om der skal tilføres ekstra protein.
 
Din fornemmeste opgave er at tilberede maden, så den ligner og smager, som den ”plejer” og præsentere maden, så den tager sig godt ud.
F.eks. kan bløde konsistenser ”formes” igen ved at bruge silikoneforme i forskellige former/figurer – f.eks. silikoneforme med udstansninger som fisk, koteletter, kylling, pølser, diverse grøntsager. Så efter maden er blevet kørt til fars eller blendet, formes det tilbage til noget nær sin oprindelige form i silikoneformen.
 
Ofte mister maden noget af sin farve ved at blive blendet og få tilført protein. Tilsæt derfor mere farve ved at bruge naturlige frugt- og grøntsagsfarver – rødbede, gulerod, spinat, brombær osv. Stegeskorpe kan ”males” på med en pensel og noget kulør.
 
Derudover bør måltiderne deles op i flere, mindre måltider. Så skal dit familiemedlem ikke spise store portioner morgen-, middags- og aftensmad – men flere gange dagligt. Derved får han eller hun alligevel dækket sit kostbehov.
 
Endelig handler det også om at give dig god tid – ikke til madlavningen, men til måltidet. Tag dig god tid til at spise, så patienten ikke føler, at han eller hun er alt for langsom. I øvrigt vil mange af os – ikke småtspisende – have godt af at tygge vores mad grundigere. Det øger forbrændingen, og det mætter mere, så vi ikke overspiser. Derfor kan du nemt opleve, at du kommer til at tabe dig som pårørende til et familiemedlem, der er ramt af dysfagi.