I sidste indlæg berørte vi emnet om at køre på Hometrainer og hvilke fordele/ulemper der kunne være ift. det. Alle som har prøvet at sidde på sådan en eller været til en spinnings-time, har følt på egen krop at man sveder som et s… ”Du sveder Svend – Du alt for Ulækker!” Lyder det fra Ole Testrup i De Grønne Slagtere. Men selv om sved ofte er associeret med noget ildelugtende og ulækkert, så er det ikke desto mindre en nødvendighed for at vi som mennesker, ikke vil overophede i løbet af ingen tid.
Sved er kroppens måde at termoregulere på dvs. sørge for at der er en nogenlunde konstant temperatur inden i kroppen, således at organerne stadig har optimale betingelser, for at fungere normalt. Når vi begynder at lave noget fysisk aktivitet, vil der blive forbrugt energi. Desværre er vi mennesker elendige til at udnytte denne energi og ca. 80% af den energi vi bruger, går til at generere varme. Alt den overskydende energi skal gerne væk fra kroppen, således at kroppens funktioner kan fungere optimalt. Vand er rigtig godt til at transportere varme og samtidigt holde på den, hvilket er yderst fordelagtigt når langt størstedelen af sveden er vand/væske der kommer fra blodbanen.
Man siger at den mest normale maksimale svedrate er 2-2,5 L/time, dog er der også set folk med op til 7L/time og det kan derfor være meget individuelt. Kroppen kan kun optage 0,8-1,6 L/ time, hvorfor muligheden for dehydrering bestemt er til stede. Igennem sveden bliver der også afgivet salte og de salte er vigtige for at opretholde osmolaritet (ligevægt mellem salte i blodbanen). Men hvor meget salt der svedes ud, er også individuelt og det er derfor svært at give nogle generelle anbefalinger. Atleter bør derfor selv undersøge deres saltbehov og sved-rate.
Dette kan gøres ved at teste hvor meget man vejer før/efter man har trænet og så evt. minus det man har drukket, eller plus hvis man har tisset undervejs (man tisser ca. 200 ml. i løbet af dagen). For at se på ens rate af hvor meget salt man sveder, kan man tage en sort t-shirt på under træningen. Efterfølgende vil man kunne se på den hvor store eller små salt-plamager der er. Disse metoder virker meget lavpraktiske men ikke desto mindre, er det dét som litteraturen anbefaler man gør, da andre mere præcise metoder er yderst kostbare og hører forskningen til. Dog er en generel anbefaling at man bør indtage salt efter 3 timers aktivitet. Men igen, så er det meget individuelt. Så det er bestemt værd at undersøge for alle, der gerne vil optimere deres præstation!
Daniel Nykvist Larsen: Bachelor in Sports and Health.
Instagram: (LINK)
Referencer:
Forelæsning med Lars Nybo (Dansk professor fra Københavns Universitet, der er en af de førende inden for dette felt!)
Review af R. J. Maughan, S. M. Shirreffs, 2010 - Dehydration and rehydration in competative sport
Vi bruger dit navn og kommentar til at vise offentligt på vores website. Din e-mail er for at sikre, at forfatteren af dette indlæg har mulighed for at komme i kontakt med dig Vi lover at passe på dine data og holde dem sikret.