• Fri fragt over 300 kr
  • Hurtig Levering 1-3 dage
  • ISO22000 certificeret
Brug for hjælp? Ring 70 21 30 33

Energiindtagelse – Det svære regnestykke.

Oprettet d. under Fagviden

 

Energiindtagelsen har for langt de fleste nok ikke været et problem den seneste måned.

 

Nu rammer januar og nytårsforsættet/-kuren er sat i gang, men hvordan skal man lige forholde sig til dette?

Specielt udholdenhedsatleter kæmper ofte med vægten. Det gælder både for motionisten der gerne vil tabe 5 kg. men også for eliteatleten, der skal tabe sig for at komme i en vis vægtklasse. Det er ved at være velkendt, at hvis man vil tabe sig så skal man forbrænde mere energi end man indtager. I teorien meget simpelt, men yderst vanskeligt at udføre i praksis.

 

Der kan dog være visse problemer forbundet med at skulle tabe sig, og derved være i energiunderskud. Et studie fra 1998 undersøgte hvad der skete hos kvindelige løbere, når de var i energiunderskud. Det vidste sig at desto større energiunderskuddet var, desto større negative effekter var der på nogle af de centrale anabole hormoner, heriblandt insulin.

 

At et hormon er anabolt betyder det er ”opbyggende” dvs. det er med til at genopbygge kroppen når man har nedbrudt den, som man f.eks. gør ved træning. Det betyder derfor at hvis man træner hårdt og ikke indtager nok energi efterfølgende, så får man langt fra det ud af sin træning, som man kunne. Ved et for stort energiunderskud vil kulhydraterne fra restitutionsmåltidet, som vi tidligere har berørt, gå til efterforbrænding i stedet for at genopbygge muskelglykogendepoterne og de gavnlige effekter af dette, er gået tabt.

Men hvad skal man så gør hvis man skal tabe sig?

Samme studie angav at hvis energi indtaget, minus det som var forbrugt under fysisk aktivitet og resultatet af dette gav -35 kcal. (146,3 kJ) pr. kg. Kropsvægt, så kunne man stadig opretholde nogle nogenlunde normale niveauer og alligevel være i energiunderskud. Men det kan derfor klart anbefales at strække sit vægttab over en længere periode, i stedet for at gå i kæmpe energiunderskud en måned for konkurrence.

 

Ligger ens konkurrencer i sommerhalvåret og man inden da, gerne skulle tabe sig lidt, så kunne det være en idé at begynde nu og så lade være med at gøre det så drastisk, som de fleste ofte har tendens til.


Som en af mine professorer engang sagde ”spis efter slut, så kommer man langt”.   

 

Daniel Nykvist Larsen: Bachelor in Sports and Health.

Instagram: (LINK)

 

Referencer: Slow restoration of LH pulsatility by refeeding in energetically disrupted women (1998) af Anne B. Loucks and Mark Verdun. Sportsernæring kap. 2 af Bente Kiens.

 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar