Protein til ældre er vigtigt. Dette kan gøres ved at tilføre kosten en øget mængde protein for derved at optimere næringssammensætningen i måltidet uden at ændre på størrelsen af retten. I takt med alderen oplever flere ældre, at de får mindre appetit, hvilket gør det ideelt at tilføre protein i pulverform til den daglige kost, så de anbefalede macronæringsstoffer opnås på trods af den mindre appetit.
Iht. Kosthåndbogen bør protein til ændre udgøre 15-20 E% svarende til 1,1-1,3 g protein pr. kg kropsvægt pr. dag. Den højere proteinanbefaling for ældre er begrundet i at bevare mest mulig muskelmasse og dermed funktionsevne. Der er ligeledes et højere proteinbehov hos ældre med kroniske sygdomme. Dette skyldes blandt andet, at der periodevis kan opstå negativ proteinbalance på grund af fysisk inaktivitet (typisk ved sengeleje/indlæggelse), nedsat appetit og øget stressmetabolisme.
Behovet for protein hos ældre stiger i takt med alderen, da man begynder at miste muskelmasse. Dette tab kan dog mindskes ved at dyrke regelmæssigt motion samt indtage en øget mængde protein i den daglige kost, så kroppen har de bedst mulige forudsætninger for at bibeholde muskelmassen og derigennem oftest også livsglæden.
Kroppen er ikke i stand til at lagre protein, ligesom det er tilfældet med feks. fedt. Derfor bør en småtspisende ældre indtage en moderat mængde protein gennem alle dagens måltider. Det behøver hverken være tidskrævende eller svært at proteinberige måltiderne, og det behøver heller ikke resultere i større portioner - der kan nemlig blot tilføres en passende mængde proteinpulver til den normale kost for at forbedre næringssammensætningen.
Protein til ældre i form af proteinpulver
Toft Cares proteinpulvere kommer fra to forskellige kilder, nemlig hhv. valle- og okseprotein. Valleprotein er mælkeprotein, som gør det perfekt til proteinberigelse af diverse forskellige mælkeprodukter. Valleprotein findes bla. i vores Protura proteinpulvere samt i Prolacin og Atpro 300.
Vores ATPRO 200 proteinpulver er udvundet af okse og er letopløseligt i forskellige retter og drikke, kolde såvel som varme. Smagen er neutral, og konsistensen er næsten glasklar, hvilket gør, at den næsten ikke påvirker retten.
ATPRO 200 proteinpulver
Vores ATPRO 200 proteinpulver er et rent okseprotein, og derfor mangler den specifikke aminosyre tryptofan. Denne skal derfor tilføres ved hjælp af den øvrige kost, hvilket ofte sker automatisk, da pulveret kombineres med allerede eksisterende måltider. Aminosyren tryptofan indtages normalt via fødevarer som bla. æg, mælkeprodukter, fjerkræ, fisk, kerner og nødder m.fl.
ATPRO 200 er både fryse- og kogestabil. Der kan eventuelt findes inspiration til opskrifter med dette proteinpulver i vores opskriftsfolder "Lige Til".
Ved varm fremstilling med opkog:
ATPRO 200 koges op sammen med rettens øvrige ingredienser. Anvendes til f.eks. frugt- og grøntsagssupper, øllebrød, kartoffelmos, sauce, havregrød m.m.
Ved kold fremstilling uden opkog:
Ca. 7 g ATPRO 200 pr. dl. Ved anvendelse uden opkog, drysses pulveret under piskning direkte i de kolde og varme retter/drikke. Kolde drikke bør henstå i ca. 5 minutter inden servering.
Protura Drink proteinpulver med kulhydrat i form af maltodextrin
Protura Drink pulver indeholder valle- og okseprotein samt maltodextrin. Da dette pulver indeholder både valle- og okseprotein er aminosyreprofilen komplet, hvilket vil sige, at aminosyrescoren er 100. Derudover bidrager maltodextrinen med yderligere energi til måltidet, som kan være ideelt for en småtspisende.
Pulveret kan anvendes både i kolde- og varme retter/drikke, da det både er koge- og frysestabilt samt let opløseligt. Protura Drink har en nautral smag og er glasklar i udseendet, så den ikke ændrer det oprindelige måltids udseende eller smag.
Dosering af Protura Drink:
5-10 g ProTura Drink drysses i 1-1,5 dl væske under omrøring.
Dosering er afhængig af smag fra de øvrige ingredienser i retten/drikkevaren.
I kolde væsker bør produktet henstå i et par minutter, hvorefter der røres rundt.
ATPRO KLAR proteinpulver med kulhydrat
Dette pulver indeholder en kombination af ATPRO 200 proteinpulver samt kulhydratet maltodextrin. Maltodextrinen er udvundet på majs. Den er både letopløselig og let fordøjelig samtidig med, at den øger energitætheden i måltidet.
Fordelingen er 1:1. Atpro Klar mangler aminosyren tryptofan ligesom ATPRO 200. Pulveret bør derfor som udgangspunkt opblandes i enten forskellige retter eller drikke, der indeholder tryptofan. Tryptofan indtages normalt via fødevarer som bla. æg, mælkeprodukter, fjerkræ, fisk, kerner og nødder m.fl.
Ved både varm og kold fremstilling:
8-10 g Atpro Klar pr. dl kold eller varm ret/drik. Ovenstående dosering er vejledende, da der altid skal tages hensyn til smagen.
Prolacin proteinpulver
Prolacin proteinpulveret er fremstillet på valleprotein, som har en komplet aminosyreprofil, dvs. en aminosyrecsore på 100. Pulveret giver et klart udseende i opløsning, er kogestabilt og er let opløseligt i alle kolde og varme retter/drikke.
Generelt kan vores Prolacin proteinpulver tilsættes i mængder fra 3-8%. Da Prolacin er fremstillet på basis af mælk, kan den give en let bitter eftersmag. Derfor er den tilsatte mængde meget afhængig af, hvilket produkt der arbejdes med.
Ved varm fremstilling med opkog:
50 ml vand koges og tilsættes 25 g Prolacin under omrøring/piskning.
Ved kold fremstilling uden opkog:
100 ml vand tilsættes 25 g Prolacin under omrøring/piskning. Lad det færdige produkt hvile i 5 minutter.
Det færdige proteinkoncentrat kan tilsættes kolde og varme supper, saftdrikke, kartoffelmos, desserter, is m.m.