Kulhydrater – ven eller fjende?
Kulhydraters rolle i kosten har i de senere år været et heftigt debatemne og diæter som low-carb-high-fat (LCHF), stenalderkost, 80-20 osv. har vundet bredt indpas i forskellige medier. Men er kulhydrater så ”farlige” eller er de tværtimod gavnlige?
Mennesket forbrænder kulhydrat døgnet rundt og specielt hjernen og centralnervesystemet skal have kulhydrat for at fungere. Derfor strider diæter som skærer kulhydrater helt væk, imod både de generelle anbefalinger og den videnskabelige litteratur.
I hvile forbrænder vi ca. 50/50 af hhv. kulhydrat og fedt (der forbrændes så lidt protein, så man aldrig regner med det), men så snart man begynder at bevæge sig og dyrke fysisk aktivitet så vil kulhydratforbruget begynde at stige. På et tidspunkt vil man forbrænde udelukkende kulhydrat, men hvornår det sker er dog forskelligt alt efter ens fysiske form og i mindre grad også af hvad man har spist. Men sikkert er det dog, at ligeså snart vi bliver en smule ”forpustet” så er kulhydratforbruget forhøjet. Det er typisk ved 70-90% af en VO2 – max at der forbrændes udelukkende kulhydrat.
Der findes også flere videnskabelige studier. der underbygger at ens præstationsevne bliver markant forringet, hvis man bliver sat på en diæt uden kulhydrat!
Derfor er kulhydrat helt essentielle, når vi skal ud og træne og skal præstere! Dertil kommer de næste mange spørgsmål om hvor meget, hvornår, hvordan vi skal indtage de her kulhydrater.
Kort sagt er der 5 hovedpunkter der skal tages højde for som er: Mængden af kulhydrater, timing af hvornår vi spiser dem efter træning, hvornår vi spiser den i løbet af dagen, typerne af kulhydrater og den samlede energiindtagelse.
Disse punkter vil blive gennemgået én for én i de efterfølgende indlæg, så ”stay tuned” og få fuldstændigt styr på din kulhydratindtagelse og derved også din præstation!
Daniel Nykvist Larsen: Bachelor in Sports and Health.
Instagram: (LINK)
Referencer: Ny Nordiske Anbefalinger (2012), Sportsernæring kap. 2 af Bente Kiens (2015), Menneskets fysiologi (2013), Effect of High-Fat or High-Carbohydrate Diets on Endurance Exercise: A Meta-Analysis af Erlenbusch, M. et al. (2005)
Vi bruger dit navn og kommentar til at vise offentligt på vores website. Din e-mail er for at sikre, at forfatteren af dette indlæg har mulighed for at komme i kontakt med dig Vi lover at passe på dine data og holde dem sikret.