• Fri fragt over 300 kr
  • Hurtig Levering 1-3 dage
  • ISO22000 certificeret
Brug for hjælp? Ring 70 21 30 33

Motion er vigtig for ældre

Det er en kendsgerning, at den gennemsnitlige levealder for både mænd og kvinder stiger, og meget tyder på, at den kun vil blive ved med at stige de næste mange år. Derudover bombarderes vi med påmindelser om, at man skal huske at motionere hele livet. Men hvorfor er det så vigtigt, og er der ikke et punkt eller en vis alder, hvor det ikke er sundt at motionere længere?

 

Man kan dele træning meget groft op i to afdelinger. Den ene er ”styrketræning” og den anden er ”kredsløbstræning” også kaldet udholdenhedstræning, som kunne foregå på et løbebånd for at skåne kroppen. Såfremt man er rask og frisk, bør fokus på være på ens muskler og derved også styrketræningen, selvom det måske kan skræmme de fleste. Det er dog vigtigt at pointere, at det ikke handler om, at man skal ligne en bodybuilder, men om at sørge for at ens muskler fungerer bedst muligt.

 

Man ved, at mennesket med alderen oplever det, man kalder Sakopeni. Sakopeni betyder, at musklerne mister noget af deres masse og deres kraft, hvorved de bliver svagere med alderen. Dette sker også, selvom man træner lige så meget som en elite-atlet. Det er også derfor, at verdensrekorden for ældre aldrig ville kunne komme i nærheden af den gældende, uanset sportsgren.

 

Sakopeni er desværre umuligt at undgå. Dog begynder den nedadgående spiral at tage fart, når man ældes og samtidig begynder at blive mindre aktiv. Hvorvidt den onde spiral begynder med, at man bliver inaktiv, og der derved opstår Sakopeni, eller omvendt, er svært endeligt at konkludere. Men hvad der kan konkluderes er, at den onde spiral vil bevirke, at man bliver svagere og svagere.

 

Netop derfor er det vigtigt at motionere for at kunne modvirke den onde spiral og sænke hastigheden, hvorved der sakopeni sker! Hvad der er lige så vigtigt er, at kroppen forbliver elastisk, og presser man den aldrig, så vil den heller ikke være modstandsdygtig. Er ens krop derimod stærk, har den mere at stå imod med og kan klare f.eks. et fald. Risikoen for fald kan dog mindskes ved f.eks. at lave styrketræning, hvor man træner ens ”effekt” eller ”power”, dvs. hvor hurtigt man kan løfte en given vægt. Kort sagt bliver kroppen, hvad man gør den til, sofa-kartoffel eller kondiløber.

 

Er man rask og frisk, bør man have fokus på styrketræningen. Dette betyder dog ikke, at man helt kan se bort fra udholdenhedstræningen, for dyrker man udelukkende styrketræning, er der en stor risiko for, at man alligevel kommer i ”dårlig form”. Så forringes ens livskvalitet kraftigt. Feks. vil man gerne undgå at skulle holde pause hver gang, man har gået op ad en trappe eller flere gange på vejen ned til købmanden?

Intet er selvfølgelig givet, men man kan kraftigt påvirke chancen for at opretholde sit gode liv ved at motionere. Dog er det aldrig for sent til at begynde at motionere, også selv om man aldrig har gjort dette før. Der er flere studier, som har sat 70-80 årige ældre personer til at lave styrketræning, og efter 8 uger er disse blevet ligeså stærke som én på 50 år. Derfor kan det siges, at det aldrig er hverken for sent at starte eller for tidligt at begynde!

 

Man kan stille sig selv spørgsmålet, hvad man definerer som livskvalitet. Er det knap at kunne bevæge sig, kun kunne se fjernsyn og altid være afhængig af hjælp fra andre? Eller er det at kunne bevæge sig frit, være uafhængig af andre og stadig kunne lege med sine børne- eller oldebørn?

 

Vender vi tilbage til spørgsmålet, om man kan blive for gammel til at træne, så er svaret entydigt 'nej!'. Selvfølgelig skal man starte på et passende niveau, og en person, som aldrig har dyrket motion før, skal selvfølgelig ikke starte med at træne hver dag. Men så snart man har fundet et passende niveau, så er det bare med at nyde det og modnes med ynde!

 

Det er også vigtigt, at ældre får nok protein. Det tilbyder vi flere varianter af hos Toft Care.