Synkebesvær / Dysfagi

Synkebesvær også kaldet dysfagi ses ofte som et følgeproblem af en neurologisk sygdom såsom parkinson, alzheimers eller ALS. Det kan dog også forekomme efter tilfælde af apopleksi, som enten kan være en blodprop i hjernen eller en hjerneblødning der har medført hel -eller halvsides lammelse, hvor tygge-/synke muskulaturen ikke kan kontrolleres optimalt. 

Kost til tygge-/synkebesvær 

Patienter med tygge -og synkebesvær bør indtage kost med en modificeret konsistent, såsom enten blød kost, gratin kost eller cremet kost. Dette kan skabes ved at tilføre Toft Cares fortykningsmidler fra Attylet-serien i madlavningen. 

Fortrykningsmiddelserien til synkebesvær indeholder Attylet classic og Attylet PLUS, som er en forbedring af den classiske udgave efter feed-back fra vores kunder. 

Fortykningsmidlet Attylet kan anvendes til fortykning af mad -og drikkevare. Attylet kan bruges i alle former for væske såsom saft, juice, mælk etc. og i diverse puréer såsom purerede supper, grøntsager eller frugter. Ligeledes kan det anvendes i kolde -og varme drikke -og retter, da det både tåler opvarmning og nedfrysning. 

Dosering af Attylet til synkebesvær 

Doseringen af fortykningsmidlet afhænger både af produkt og den ønskede konsistens, men 1-2 spsk. fortykningsmiddel til 1 dl væske vil oftest være passende. Til puré er doseringen lidt mindre: ca. ½ - 1½ spsk. til 1 dl puré. Kommes Attylet i varme væsker skal der tilsættes lidt mere Attylet end hvis det anvendes i kolde væsker. 

Attylet classic til synkebesvær 

Attylet classic fortykningsmidlet anvendes oftest, når der er behov for en tykkere konsisten af drikkevarer og retter. Attylet drysses blot i det ønskede produkt under omrøring indtil den ønskede konsistens er opnået. Dette fortykningsmiddel har dog ikke amylaseresistente egenskaber, hvilket vil sige at spyt er i stand til at nedbryde maden. Derfor bør Attylet classic ikke anvendes til patienter med markant synkebesvær. 

 

Dosering:

4 - 9 g pr. 100 ml

Væsker ca. 1 - 2 spsk. pr. 100 ml

Puréer ca. 1 spsk. pr. 100 ml

 

 

 

Attylet PLUS til synkebesvær 

Attylet PLUS er fortykningsmidlet, som er blevet forbedret ud fra feed-back i samarbejde med vores kunder. Derfor har dette fortykningsmiddel amylaseresistente egenskaber som betyder, at den fortyknede væske eller mad opretholder sin konsistens i munden, da den ikke kan nedbrydes af spyt. Dette gør det derfor ideelt for patienter med markant synkebesvær.

Fordelene ved at anvende Attylet PLUS til patienter med synkebesvær er, at pulveret ikke påvirker udseendet eller smagen af den oprindelige fødevarer samt, at det er let opløseligt i diverse forskellige mad -og drikkevarer, men til gengæld ikke let opløseligt i forhold til spyt. Derved sikre man patienten mod fejlsynkning. 

 

Dosering pr. 150 ml:

1 strøgen måleske ATTYLET PLUS = 5 ml svarende til 2 g fortykningsmiddel. 

 

Forslag på doseringsmængder: 

1. Ved kaffe, the, saft, juice, vin,drikkeboullion/ klarsuppe m.m.

Kakaokon-sistens ca.: ½-1 måleske

Sirupskon- sistens ca.: 1-1½ måleske

Gelékon- sistens ca.: 2-2½ måleske

 

2. Sødmælk, kakao m.m.

Kakaokon-sistens ca.: 0-½ måleskeer

Sirupskon- sistens ca.: 1-1½ måleskeer

Gelékon- sistens ca.: 1½-2 måleskeer

 

3. Koldskål, drikkeyoghurt, kærnemælk, legerede supper m.m.

Kakaokon-sistens ca.: 0 måleskeer

Sirupskon- sistens ca.: ½-2 måleskeer

Gelékon- sistens ca.: 1-1½ måleskeer

 

4. Yoghurt, ymer m.m.

Kakaokon-sistens ca.: 0 måleskeer

Sirupskon- sistens ca.: 0-½ måleskeer

Gelékon- sistens ca.: ½-1 måleskeer